Fra Dagbladet 5. maj 1945

Den tyske besættelse ophører kl. 8 i dag.


Glædesrus, da Kapitulationsmeddelelsen kom.

Meddelelsen om kapitulationen blev Storehedinge fejret på meget forskellig vis. Alle restaurationer lukkede til sædvanlig tid, men alligevel satte budskabet sit festlige præg over byen.

Usædvanlig mange mennesker var på gaden umiddelbart efter nyheden, og overalt lød det mand og mand imellem: ”Har du hørt det?”
Som en løbeild var nyheden blevet kendt, og de mennesker, der ikke havde hørt radioen blev hurtigt gjort delagtig i den sensationelle nyhed, som vi alle til det sidste ventede ville komme. Alle bragte beredvilligt det glade budskab videre, så der sikkert kun var gået ganske få minutter, før alle havde erfaret denne bedste nyhed i de sidste fem år: Danmark var atter et frit Land.
Folk ville simpelthen ikke tro det, og vore telefoner stod ikke stille i den første time efter det lykkelige budskab. Vi kunde selvfølgelig kun give vore læsere det bedste håb om sandheden i budskabet, og utallige var de i øvrigt ganske uberettigede lykønskninger, vi modtog i den anledning.


Glade Mennesker med Dannebrog i hænderne på gaden.
Hvorfra de nu kom, ved vi ikke, men pludselig havde folk på gaderne hænderne fyldt med små
dannebrogsflag, ja så galt hundene paraderede ned deres herrer med et Dannebrog højt vajende. Ja, der var glæde overalt på gaden, og man var ikke i tvivl om, hvad der var på færde, når man så de store folkemasser i gaderne og længe, ja til langt ud på natten, kunne man se lys i folks vinduer. Det blev en aften og en nat, der tog meget hårdt på de knappe elektricitetsrationer, men hvad gjorde det, den længselsfuldt ventede fred var endelig kommet. I mange, mange Storehedinge-hjem blev der festet til langt ud på natten, så godt de små lagre originale varer, der var gemt til denne specielle dag tillod det, og denne aften kunde man simpelthen ikke være alene, man skulle have gæster, og gå i seng kunne der ikke være tale om.


Stevns Lokalhistoriske Arkiv

Egestræde 14

4660 Store Heddinge

tlf. 56 50 36 54

adm@stevnslokalarkiv.dk


Åbent:

mandage kl. 15 - 20

onsdage kl. 10 - 12

lukket mellem jul og nytår

Arkivvejviser

find arkiver i Danmark

NB !!!

Arkivet respekterer den nye databeskyttelseslov, gældende regler for offentliggørelse af billeder samt ophavsretsloven.

- se behandling af persondata.

Glade mennesker i Nørregade

5. maj 45

Spor fra tyskerne på Store Heddinge skole - teksten findes ikke mere.

Frihedskæmperne i Storehedinge fulgte Parolen.

Ro og orden hersker overalt i Storehedinge. Allerede i løbet af natten begyndte frihedskæmperne i Storehedinge i lydighed mod den udsendte parole at tage opstilling og besætte enkelte bygninger. De opslog deres hovedkvarter på det nye rådhus * og herfra udgik i løbet af dagen arrestordre mod en række af de personer, der på en eller anden måde har været tyskernes håndlangere under den lange besættelsesperiode.

Bil efter bil jog afsted for at udføre ordrerne, og i dagens løb blev en lang række personer arresteret og indsat i arresten i Storehedinge. Uden for denne havde en stor folkemængde taget opstilling, og hver gang der indtraf fanger, brød forsamlingen ud i bifaldsråb.

* Rådhuset var dengang det nuværende bibliotek.


De tyske soldater har forladt byen.

Ved 22-tiden i aftens marcherede de ca. 100 tyske soldater, der har haft ophold på Storehedinge skole, ud af byen, mens byens borgere glade så til.

Blandt de bortmarcherende var Hitlerdrenge i alle aldre, de begyndte at synge, da de kom udenfor byen, og humøret var tilsyneladende højt over, at de nu skulle hjem. Nogle af de mindre Hitlerdrenge , som man ikke har ment kunne klare marchturen tilbage, skal nu overføres til flygtningene, der stadig opholder sig i Munkegården, Højskolehjemmet, Hotel Postgården og Teknisk skole.




Du kan også finde lokalarkivet

på Facebook

Vi er stærkt igang med at indskrive lokaliteter og oplevelser i Historisk Atlas, som er en landsdækkende portal. Historisk Atlas indeholder en stor mængde oplysninger om steder og begivenheder, siden er værd at besøge.