En modstandsmands beretning

NB !!!

Arkivet respekterer den nye databeskyttelseslov, gældende regler for offentliggørelse af billeder samt ophavsretsloven.

- se behandling af persondata.

Niels S. Jensen, en modstandsmand


Mit navn er Niels S. Jensen. Jeg er født og opvokset på Stevns, jeg vil fortælle lidt om den tid jeg var i modstandsbevægelsen.

På det tidspunkt kørte jeg mælk til Hellested mejeri, og der havde vi Hans
der arbejdede som smørmejerist, han var på det tidspunkt med i modstands-bevægelsen i Hårlev, og havde vel fået til opgave at oprette en modstands-gruppe i Hellested. Han begyndte så at tale om det her og vi blev enige om at det var i orden. Over et stykke tid skaffede han en 6 - 7 mænd fra Hellested.

Det var egentlig ikke det store vi kom ud for, men vi fik da startet en gruppe op. Det blev til at vi hentede våben, Hans kørte dem op i Hellested mose, så tog man jo en stor trøje eller frakke og så stoppede man våbnene ind under
der, så cyklede man hjem med de her våben. På så et senere tidspunkt der fik vi udleveret ammunition, der fik vi 300 skud i alt.
Instruktion i våbnene det var sådan set også nødvendigt, men efter hånden fik vi da prøvet lidt af det. Der blev fortalt lidt fra en leder vi havde i Hårlev, han var kendt under navnet Mads. Men vi havde jo lidt våben instruktion hjemme på loftet hos mig selv. Det var lidt kompliceret når man ikke var vandt til våben. Der skete ikke noget særligt for mit vedkommende, men der blev spurgt et par gange, om jeg ville være klar til våbennedkastning, muligvis i Vallø storskov, men de par nedkastninger blev aflyst. Vi blev instrueret om en ny våbennedkastning, hvor at østbanen skulle køre ned igennem Ganeskov med et tog, hvor våbnene skulle stuves ind i det skulle vi
altså deltage i. På grund af faren for at blive opdaget, fik vi ikke noget af vide om tidspunktet, vi gik kun med den ene meddelelse.

Så kom kapitulationen, men forinden kom der en meddelelse, over den engelske radio, hvor de sendte en hel masse hilsner, blandt dem var der grisen går på ruller. Østbanen havde netop kælenavnet grisen det var et signal til en nedkastning, men cirka en halv til en hel time efter der kom så kapitulations budskabet fra England. Den nedkastning blev simpelthen droppet, men der fortælles at togene stod og var fyret op over på Hårlev station. KI. 4 - 5 om morgenen, efter befrielses aftenen, der blev jeg alarmeret af en fra Hellested, at nu skulle vi mødes. Vi havde en ordning om, at jeg skulle alarmerer videre til nogle andre. Om formiddagen mødtes vi alle sammen på vejen til Hellested fra Tåstrup, efter vi var samlet, så
kom vognmanden med lastvognen, og der blev vi stuvet op i, og skulle køres til Hårlev. Da vi nåede Hellested i lastvognen, var der stor glæde, over befrielsen, men selvfølgelig ikke så stor som i København.


Stevns Lokalhistoriske Arkiv

Egestræde 14

4660 Store Heddinge

tlf. 56 50 36 54

adm@stevnslokalarkiv.dk


Åbent:

mandage kl. 15 - 20

onsdage kl. 10 - 12

lukket mellem jul og nytår

Arkivvejviser

find arkiver i Danmark

Du kan også finde lokalarkivet

på Facebook

Vi er stærkt igang med at indskrive lokaliteter og oplevelser i Historisk Atlas, som er en landsdækkende portal. Historisk Atlas indeholder en stor mængde oplysninger om steder og begivenheder, siden er værd at besøge.