Nyt fra arkivet

NB !!!

Arkivet respekterer den nye databeskyttelseslov, gældende regler for offentliggørelse af billeder samt ophavsretsloven.

- se behandling af persondata.

Matrikelkort.


Alle martrikelkort er nu scannet og kan ses på www.Arkiv.dk hvor de kan søges via matrikelnummer eller adresse.

Takket være Stevns kommune, som har lånt os en stor scanner, er det lykkes for os at få det gjort.

Store Heddinge købstads historie indsamlet af Børge Green


Lokalarkivet har i mange år haft ringbind stående med optegnelser fra Store Heddinge Bys Historie. De kaldes i daglig tale blot for Børge Greens notater, opkaldt efter den Køgeborger som samlede materialet.

Materialet er primært resumeer af dokumenter i Rigsarkivets samlinger. Det der gør det unikt er, at det her er samlet i en meget lettilgængelig form: Børge Green har hentet oplysningerne i Rigsarkivet i mange tusinde forskellige håndskrifter, dokumenter, pergamenter, protokoller osv. Skriften er oprindeligt gotisk og det kræver en trænet læser at kunne tilegne sig den viden.


Børge Greens arbejdsform var den, at han læste dokumenter på Rigsarkivet. Hver gang han stødte på omtaler af Store Heddinge, lavede han sig et et notat om sagen. De fortæller ikke en sammenhængende, kronologisk historier om byen. Tværtimod indeholder de historier om alt mellem himmel og jord.


Green Notater er skrevet af/digitaliseret, de vil løbende komme på undersider til dette emne - undersider som indeholder spændende beretninger om byens historie.


Se nærmere på siden under "Lokale historier" - klik

Find oldemors dagbog på nettet


Arkiv.dk er navnet på den stærkt populære hjemmeside, som Stevns Lokalhistoriske Arkiv og 580 andre danske lokalarkiver bidrager til med billeder og andet materiale. Netop nu er siden blevet udvidet med flere nye funktioner, der gør det endnu lettere at søge i kulturskattene


Kunne det være sjovt at se billeder fra din skoletid? Eller ville det være super interessant at finde en gammel dagbog fra et familiemedlem?

Begge dele åbner hjemmesiden www.arkiv.dk mulighed for. Her ligger en kulturskat, som er Danmarkshistoriens største digitale scrapbog med blandt andet knap to millioner billeder og en million breve, kort, film og lyd. Stevns Lokalhistoriske Arkiv har bidraget til siden med masser materiale fra vores område, og siden er yderst populær med 94 millioner sidevisninger, siden hjemmesiden gik i luften i 2015.

Det glæder medarbejderne på Stevns Lokalhistoriske Arkiv sig over:

- Det er helt fantastisk at opleve, hvordan folk har taget imod arkiv.dk og bruger den så aktivt. Hvor de førhen måtte rejse tværs over landet for at lede i de fysiske arkiver, kan de nu sidde hjemme i sofaen og søge i dokumenter og billeder. Det gør en kæmpe forskel.


Gem favoritterne.

Netop nu er siden blev udvidet med flere nye funktioner, som gør det endnu nemmere at dyrke sin interesse for slægtsforskning eller bare kunne opsnuse billeder fra sin skoletid eller måske finde oldemors gamle dagbog frem i en digitaliseret form.

Funktionen ’Mit arkiv.dk’ er en ny selvbetjeningsfunktion på www.arkiv.dk. Her har brugerne mulighed for at gemme favorit-billeder og dokumenter, abonnere på en søgestreng og kommentere egne og andres registreringer, som vi kender det fra Facebook.

En anden ny funktion er en kildeviser, som blandt andet kan vise de gamle vejvisere, som blev omdelt i alle postkasser før i tiden.

- De nye funktioner er med til at åbne arkivernes samlinger endnu mere end tidligere og gøre dem tilgængelig for almindelige mennesker. De får en oplevelse af, at arkivet er deres og kan bruges til noget, siger Dorthe Søborg Skriver, direktør i Arkibas, der er ejet af Sammenslutningen af Lokalarkiver og som står bag arkiv.dk.


Læs mere om Stevns Lokalhistoriske Arkiv på www.stevnslokalarkiv.dk

Læs mere om Sammenslutningen af Lokalarkiver på www.danskearkiver.dk


Yderligere information

Stevns Lokalhistoriske Arkiv, adm@stevnslokalarkiv.dk, 56 50 36 54.

Dorthe Søborg Skriver, direktør, Arkibas, dss@arkibas.dk, tlf.: 76 40 13 80NB!!  De nye funktioner bliver gradvis tilgængelige.

190 glasnegativer


Arkivet har nu fået skannet de glasnegativer som vi har fra Oskar Johansen (født 1871), som havde fotoatelie i Vestergade 7, Store Heddinge.  Hans datter, Olga Johansen videreførte forretningen.


Billederne vil indgå i registreringerne og vil på et tidspunkt blive forevist.

Det er billeder af meget høj kvalitet.

Olga Johansen, Vestergade 7
fra Oskar Johansens tid, glasnegativ


Stevns Lokalhistoriske Arkiv

Egestræde 14

4660 Store Heddinge

tlf. 56 50 36 54

adm@stevnslokalarkiv.dk


Åbent:

mandage kl. 15 - 20

onsdage kl. 10 - 12

lukket mellem jul og nytår

Arkivvejviser

find arkiver i Danmark

Du kan også finde lokalarkivet

på Facebook

Vi er stærkt igang med at indskrive lokaliteter og oplevelser i Historisk Atlas, som er en landsdækkende portal. Historisk Atlas indeholder en stor mængde oplysninger om steder og begivenheder, siden er værd at besøge.